Wat is EMDR?

EMDR is een wetenschappelijk bewezen methode in de behandeling van klachten die te maken hebben met traumatische ervaringen, fobieën en angstklachten. Voorwaarde is wel dat de EMDR wordt uitgevoerd door een erkende EMDR-therapeut. 

EMDR is géén eindeloze praattherapie. Integendeel. Het idee van EMDR is dat jouw brein precies weet wat het moet doen om weer te kunnen herstellen van een trauma zolang het op de juiste manier wordt ‘aangezet’, een duwtje in de juiste richting krijgt.

Dat duwtje is EMDR!

Herken jij dit?

 

• Moet je er steeds aan denken, ook al wil je dat niet..
• Kun je er niet van slapen en ben je schrikachtig…
• Ga je van alles uit de weg wat ermee te maken heeft …
• Heb je een veel korter lontje …
• Is je kind veranderd na de schokkende gebeurtenis?
• Of ben je bang voor; insecten, dieren, vliegen, hoogtes, medische ingrepen, tandarts?

Je kies voor EMDR wanneer je weet wat je wilt veranderen. Je bent gemotiveerd om te werken aan verandering ook al weet je nog niet hoe. Je wilt in jezelf investeren en bent bereid om aan de slag te gaan met de problemen die je nu ervaart.

Wat kun je verwachten?

Wat we gaan doen tijdens EMDR is de nare herinneringen bewerken. Hoe? De herinnering halen we uit jouw lange termijngeheugen en zetten dit in het korte termijngeheugen (werkgeheugen). Vervolgens word je afgeleid met oogbewegingen of andere taken zodat het niet meer lukt om aan de nare herinnering te denken. 

Op deze manier neemt de spanning af en kun je steeds beter aan de nare herinnering denken of ben je minder bang zijn voorde door jou gevreesde ramp. De herinnering vergeet je niet, maar je kunt er met veel meer rust naar kijken en het een andere betekenis geven. Dàt is wat er wordt bedoeld met verwerken.

 Veelgestelde vragen

  • Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS): gevolgen van ingrijpende gebeurtenissen zoals pesten, ziekte, overlijden van dierbaren.
  • Angsten en fobieën zoals rijangst, vliegangst, angst voor dieren of insecten, angst voor de tandarts of medische ingrepen
  • Nachtmerries

Je hoeft niet te wachten met hulp zoeken nadat je een schokkende gebeurtenis hebt meegemaakt. In eerste instantie kan ik je helpen met de naarste beelden te verwerken zodat je bijvoorbeeld beter slaapt. 

Vaak zijn er 1 tot 3 sessies nodig om de ergste spanning van de naarste beelden van één ingrijpende of traumatische gebeurtenis te doen afnemen. EMDR is geen tovertherapie ook al kan er vaak wel snel iets veranderen. EMDR is altijd een onderdeel van een kort of langdurende trauma sensitieve psychotherapie.

In het eerste gesprek maak ik een inschatting of ik degene ben die je kan helpen. Soms zijn er goede redenen om eerst een andere therapievorm bij een collega te volgen of te verwijzen naar een intensieve trauma behandeling bij bijvoorbeeld Psytrec.

Momenteel is er helaas een aanmeld stop voor nieuwe intakes en  behandelingen tenzij je een eenmalige traumatische gebeurtenis hebt meengemaakt en hier alleen EMDR voor nodig hebt.

EMDR is een intensieve therapie. Tijdens de sessie ga je terug naar de herinneringen die de meeste spanning oproepen als je er nu naar kijkt. Dat is best zwaar. Maar tegelijkertijd wordt je erg afgeleid zodat je er op een andere manier naar gaat kijken en je er anders bij voelt. Dat geeft opluchting. De emotionele lading en en de levendigheid van de nare beelden  van de herinnering nemen snel af. Na een EMDR behandeling kun je nog ongeveer 3 dagen wat last  hebben, bijvoorbeeld dat je erg moe bent, of wat emotioneler voelt of er vaker aan terug denkt. Dat is heel normaal en zakt vanzelf weer af.

Kan je hulp gebruiken bij jouw probleem?
In mijn therapie zorgen we samen voor verandering.

Ervaringsverhaal

“EMDR heeft mij uiteindelijk rust gegeven na tientallen jaren nodige problemen te hebben gehad. Na een vijftal behandelingen door Marieke ben ik, zoals ik het noem, gereset! Bij Marieke ben je geen nummer, ze toont oprechte betrokkenheid en je wordt gehoord. Ze toont respect, vertrouwen en is professioneel, maar met een warme menselijke benadering.”

Lammert, 72 jaar