Wil je nog meer leren
over EMDR?

Competenties aftekenen voor de vervolgtraining? Of de fijne kneepjes leren, en goed kunnen conceptualiseren als practitioner?

Kom dan bij mij in supervisie. Het oplossingsgerichte supervisie model is een waardevol model om het beste uit jou te halen. Een supervisie sessie is 1,5 uur per keer zodat we echt de tijd hebben om nauwkeurig met je mee te kunnen kijken naar wat er goed gaat, wellicht ook beter kan en vragen te onderzoeken.

Voor wie is deze supervisie?

  • Je hebt de basistraining EMDR gevolgd en bent super enthousiast geworden. Je wilt de vervolgtraining doen, hiervoor heb je supervisie nodig om aan te tonen dat je het basis protocol (volwassenen) voldoende beheerst.
  • Je hebt de vervolgtraining EMDR afgerond en je wilt je verder bekwamen tot EMDR practitioner zodat ook de moeilijkste problematiek te behandelen is met EMDR.
  • Je doet de opleiding tot Klinisch Psycholoog, je wil een klacht gerichte supervisie volgen en tegelijkertijd een registratie behalen voor de VEN.
In mijn supervisies ben ik nauwgezet en daag ik je uit jezelf te verbeteren. Het helemaal doorgronden en begrijpen van het standaard protocol verbetert namelijk de kwaliteit van de EMDR behandelingen, waardoor cliënten geen schade ondervinden door onwetendheid. 
 

Wat kun je verwachten?

Om te zien hoe je EMDR in de praktijk toepast gebruiken we videofragmenten. Aan de hand van video’s breng je vragen of problemen in, die zich voordoen in het EMDR proces. Als supervisor geef ik vervolgens aan hoe die problemen aangepakt kunnen worden. Zo bereiden we jou voor op de beoordeling. 

Praktische informatie:

Om het competentie formulier voor de vervolgtraining te behalen hebben de meeste mensen tussen de 3-5 sessies nodig. Voor het practitionerschap is dit langer. Dit is dan ook een op zichzelf staand opleidingstraject. Voor alle eisen check de site van de VEN.
 
 

Welk traject doorloop je in mijn supervisie?

Ik adviseer om eerst de supervisies te volgen en de competenties te hebben aangetoond alvorens je je opgeeft voor de vervolg training. Het gebeurt namelijk af en toe dat je de competenties niet op tijd kan aantonen. 

Je laat minimaal twee filmpjes zien waarbij er op 1 opname een correcte NC in controle domein wordt uitgevoerd en op een andere opname NC in een ander domein. Jij als supervisant verzamelt videomateriaal waarmee aantoonbaar gemaakt kan worden dat jij de desbetreffende vaardigheden beheerst. Er wordt gewerkt aan de hand van het competentieformulier. Aan het einde van het supervisie traject heb je alle competenties aangetoond waarna je mag deelnemen aan de vervolgcursus.

Daag jezelf uit om te verbeteren!

Ervaringsverhaal

“Marieke begon de EMDR supervisie met ‘Ik kan streng zijn, maar ik vind het belangrijk dat je weet wat je doet en waarom.’ En daarom heb ik de supervisies als zeer leerzaam ervaren. Het was fijn om positieve bekrachtiging te krijgen in datgeen waar je je als therapeut onzeker over kan voelen. Om vervolgens uitgedaagd te worden in het reflecteren en kritisch kijken naar je eigen handelen. Door de supervisie ben ik me meer bewust geworden dat ik ook tevreden mag zijn met mijn successen. Daarnaast blijf ik kritisch hoe het de volgende keer anders kan.”

Tamara, GZ pyscholoog

 Veelgestelde vragen

Alle opleidingseisen waar je aan moet voldoen vind je hier: www.emdr.nl

De kosten voor een sessie supervisie bedragen €110,- per sessie van 45 minuten en €145,- per sessie van 60 minuten. Voor supervisie in tweetallen reken ik €75,- per persoon per sessie van 60 minuten of 90 minuten bij resp. twee of drie supervisanten. Deze bedragen zijn inclusief voorbereidend leeswerk. Afspraken dienen 48 uur van tevoren afgezegd worden. Bij afzeggen tussen 48 en 24 uur wordt 50% van de kosten in rekening gebracht. Wanneer binnen 24 uur wordt afgezegd, wordt het gehele bedrag in rekening gebracht.

Als je de opleiding tot EMDR practitioner ingaat is het belangrijk dat je voldoende mensen (minimaal 3) in behandeling hebt waarbij je kunt oefenen en opnames mag maken. Sommige opdrachten dienen op papier te worden aangeleverd. Ter voorbereiding op alle verdere afspraken is het dan ook prettig als je specifieke vragen of opdrachten hebt. Deze kun je mij vooraf mailen. Het competentie formulier voor practitionerschap kun je hier downloaden. De casusconceptualisatie formulieren zijn hier te downloaden met daarbij een toelichting over hoe je deze het beste kunt invullen.

We werken met het standaard protocol 2023. Bekijk altijd eerst zelf het beeldmateriaal en bekijk of je welke competenties je wil laten zien en of deze voldoende zijn. Uiteraard is het zinvol, om tijd te besparen, het materiaal te editen. De essentiële onderdelen moeten echter wel op de video zichtbaar gemaakt zijn. Als je de supervisies goed voorbereid (wat wil je laten zien en waar staat het op de video, welke vragen heb je er over), haal je er het meest uit. Om te zien hoe je EMDR in de praktijk toepast, gebruiken we videofragmenten (zelf meebrengen: laptop/I-pad/camera met alle snoertjes). Let vooral op een goede geluidskwaliteit. Als het niet te verstaan is kan ik de opname niet beoordelen.

Het is vrij aan jou als supervisant hoe jij de supervisie vorm wilt geven. Wanneer jij meent de vaardigheden voldoende te beheersen, kan er met de beoordelingsfase begonnen worden. Eventuele aspecten die nog niet voldoende beheerst worden, zullen dan aan het licht komen. Je kan dan, met de feedback, nieuwe opnames maken, totdat de competenties gehaald worden. Supervisanten die menen de vaardigheden nog niet geheel te beheersen kunnen eerst materiaal voorleggen om te weten wat goed gaat en wat nog aandacht verdient, om daarna pas over te gaan tot de beoordelingsfase.

Ja dat is mogelijk! De duur is dan minimaal 120 minuten. Van elkaar leren is een voordeel. Houdt er dan wel rekening mee dat de competenties worden afgetekend aan de hand van je eigen beeldmateriaal. 

Ja, een supervisie kan in overleg meetellen voor de accreditatie van FGZP en de VEN.

Ik geef supervisies voor het standaardprotocol t.b.v. de toelating voor de vervolgtraining en voor het EMDR Europe practitionerschap voor volwassenen. Uiteraard kun je ook los van deze opleidingen supervisies aanvragen.

Je neemt twee kopieën mee van het competentieformulier: een bewaar ik en een is voor jouzelf. Neem ook een bewijs van een door de VEN goedgekeurde basistraining mee. Daarnaast neem je voor de videofragmenten het volgende mee: laptop/I-pad/camera met alle snoertjes.